in Linux

Linus Torvalds elmagyarázza miért ő teremtette meg a GIT verziókezelőrendszert

A GIT egy nyílt forráskódú, elosztott verziókezelő szoftver, vagy másképpen egy szoftver forráskód kezelő rendszer, amely a sebességre helyezi a hangsúlyt. A Gitet eredetileg Linus Torvalds fejlesztette ki a Linux kernel fejlesztéséhez. 10 évfordulóját ünnepli ebben a hónapban a GIT. Jennifer Cloer a The Linux Foundation kommunikációs és közösségi igazgatója interjút készített a Linux atyjával és megajándékozott bennünket egy nagyon átfogó történettel. Amikor Cloer kérdezte Linustól, hogy miért hozta létre a Git verziókezelőt, ez volt a válasza:

“Én igazán soha nem akartam csinálni forrásvezérlő rendszert és úgy éreztem, hogy ez csak a legkevésbé érdekes dolog a számítástechnika világában (kivéve talán az adatbázisok), és utáltam az összes SCM eszközt.”

Mindezek előtt a BitKeeperrel dolgozott. Saját szavaival elmondva:

“Sokat dolgoztam a BitKeeperrel de Sok szabad szoftver hívő – köztük RMS sem – nem nézte jó szemmel, hogy a nyílt forrású Linuxot egy zárt forrású szoftver segítségével fejlesztünk. Én sem voltam vele megelégedve.”

De nem volt elégedett:

“Volt minőségi követelményeknek amelyek nem álltak rendelkezésre és nem voltam velük elégedett. Aggódtam a kód integritáson, az egész munkafolyamaton és végül úgy döntöttem, írok egy saját verziókezelő rendszert.”

A teljes interjú elolvasható a Linux.com honlapon.