/ Linux

Helytelen információk, tévhitek

Sajnos akadnak olyanok az interneten, akik elég gyakran elhamarkodott és pontatlan állításokat tesznek a Linux-szal kapcsolatban. Ezek leginkább azokat befolyásolják és terelik tévútra, akik most ismerkednek a platformmal. Ez nagy probléma, mivel az olyan állítások, mint pl., hogy soha nem kell vírusok miatt aggódnunk, vagy soha nem kell töredezettség-mentesíteni, vagy újraindítanunk a gépünket, így ebben a formában nem igazak, és túl nagy elvárásokat keltenek a leendő felhasználók körében. Akik ennek köszönhetően később csalódva térnek vissza a korábbi operációs rendszerükhöz. Cikkemet az alábbi, Matthew Moore által készített (angol nyelvű) videó inspirálta, és a legtöbb dolgot ő is megemlíti, amit most itt leírok. Szeretek linuxot használni a hibái ellenére is. Többek közt azért szeretem, mert biztonságosabb, könnyen alakítható, változtatható, és természetesen mert ingyenes. A felhasználó szabadsága nem elhanyagolható tényező, rengeteg disztribúció, asztali környezet, vagy szoftver közül választhatok, és az is nagyon jó, hogy belátásom szerint támogathatom (anyagilag is) egy-egy disztribúció, alkalmazás, vagy bármilyen szabad szoftver fejlesztőit, és nem kötelező kifizetnem egy csomó pénzt az operációs rendszerre, vírusirtóra, irodai szoftvercsomagra, stb. Fontosnak tartom, hogy amikor a Linux előnyeit hangsúlyozzuk, pontos információt nyújtsunk, ami lehetőleg tapasztalaton alapuljon, és tudassuk, hogy ez az operációs rendszer sem tökéletes (mint ahogy egyik sem). A Linux tényleg sokkal biztonságosabb, mint a Windows, és sok dologban tényleg sokkal jobban működik, de ha valaki azt állítja, hogy teljesen vírusmentes, soha nem kell újraindítani, soha nem kell töredezettség mentesíteni, az téves információ. Leggyakoribb téves információk, amiket a videóban is láthatunk, hallhatunk:

1. Egy Linux rendszer teljesen vírusmentes

Vannak vírusok Linuxra, és akár veszélyt is jelenthetnek, de sokkal kevesebb van. Lényegesen. Ez talán attól is lehet, hogy sokkal többen használnak Windowst, így az az első számú célja a rosszindulatú programok alkotóinak. De nem csak emiatt sokkal biztonságosabb a Linux, hanem leginkább azért, mert nem kapunk meg egyből minden jogot (ezért kell root jelszót beírnunk pl. program telepítésnél, vagy bizonyos rendszerbeállításoknál), vagy pl. az általában elég gyakori, folyamatos biztonsági frissítések miatt. És nagyon kicsi az esélye, hogy elindul egy vírus, vagy komoly problémákat is okoz (a videóban Matthew gépén az egyébként windowsra íródott vírus csak egy program elindulását akadályozta meg). Viszont ha nem ellenőrizzük, a Linux rendszerünk hordozóvá is válhat, ahonnan például hálózaton keresztül átkerülhet Windowsos gépre, ahol már okozhat komoly problémákat.

2. Soha nem kell töredezettség mentesíteni a merevlemezünket

Matthew a videóban inkább úgy fogalmaz, hogy az átlag otthoni felhasználóknak valószínűleg soha nem lesz szüksége erre (ha mindig hagyunk elég szabad helyet a lemezünkön), viszont szerverek esetében ez szükséges, érthető módon. Egy olyan lemez, melyen folyamatos írást és törlést végzünk rengetegszer, linuxon is töredezett lesz.

3. Ha nem akarjuk, soha nem kell újraindítanunk a gépünket

Matthew Moore - Mythbusting Linux