/ Linux

Windows telepítő készítése Linuxon

Számos megoldás létezik windows telepítő adathordozó létrehozására Linuxon. Sok közte a jó megoldás és a "halott" megoldások is. Ebben a bejegyzésben szeretném bemutatni, hogy én hogyan is szoktam elkészíteni a windows telepítőt.

Telepítsük fel a gparted és unetbootin csomagokat:

Debian/Ubuntu alapú disztribúciókon:

sudo apt-get install gparted unetbootin

Fedora alapú disztribúciókon:

sudo dnf install gparted unetbootin

Arch linux alapú disztribúciókon:

sudo pacman -S install gparted unetbootin

Ha kész vagyunk a csomag telepítésekkel akkor tegyük be az adathordozót (pendrive) az usb dugaljba és várjuk meg míg felcsatolja a rendszer majd nyissuk meg a gparted alkalmazást. Keressük ki az adathordozónkat. (Én egy 8 gigás adathordozóval készítem el a windows telepítőt amely nálam erre az útvonalra van felcsatolva: /dev/sdc)


Kattintsunk jobb egérgombbal az "Új" lehetőségre és válasszuk ki a fájlrendszernél a fat32-es fájlrendszert. Sajnos az unetbootin nem fogadja el az ntfs fájlrendszert holott a windows 7-10 verzió között már az kellene.


Ha ezzel kész vagyunk, kattintsunk a minden művelet alkalmazása (pipa) gombra.

Létrejött az adathordozónkon a fat32 fájlrendszer:


Ne lépjünk ki gpartedből mert az unetbootin indítása után újra kell formázni ntfs fájlrendszerrel az adathordozónkat. Indítsuk el az unetbootint, jelöljük be a disk image lehetőséget majd keressük ki a windows iso fájlunkat:


Kattintsunk vissza a Gpartedre és jobb egérgombbal az adathordozónkon válasszuk ki a formázásnál az ntfs partíciót és formázzuk is meg a fentebb leírt menettel. Ismét jobb egérgomb az adathordozóra és válasszuk ki a jelölők kezelésénél a boot lehetőséget majd kattintsunk a bezárásra:


Ezzel be is zárhatjuk a gparted alkalmazást. Kattintsunk vissza az unetbootin alkalmazásra és azon belül kattintsunk az ok gombra. Ha feljön egy kis ablak, hogy először csatoljuk az usb meghajtót, nyissuk meg a fájlkezelőnket és csatoljuk fel vagy egyszerűen húzzuk ki majd dugjuk be az adathordozót.


Felcsatolás után ismét kattintsunk az ok gombra és elkezdődik a windows telepítő létrehozása:


Sikeres művelet esetén ezt az ablakot kell látnunk:


Újraindítás után a BIOS beállításokban első helyre kell tenni az adathordozót, hogy arról "bootoljon". Ezt megint csak nem írom le, mivel ahány BIOS annyi megoldás és az interneten rengeteg oldal foglalkozik ezzel. Célszerű rákeresni a gépünk vagy alaplapunk típus szerinti BIOS beállításokra a Google keresőben